EMDR

Bij mij kom je voor ervaringsgerichte en lichaamsgerichte (ACT) therapie.

EMDR zet ik in wanneer ervaringen uit het verleden je hier en nu beperken en klein houden. 
Soms heb je hier misschien al heel concreet zicht op en weet je welke herinneringen je belemmeren.
Maar het kan ook zijn dat dit je niet heel duidelijk is, maar je wel voelt dat je dingen uit het verleden als een soort ballast met je mee sleept.

Je kan het zien als een soort exposure oefening, omdat je naar de gevoelens toe gaat die je een lange tijd hebt weggestopt.
Dit kan intens zijn, maar leert je uiteindelijk je eigen draagkracht te vertrouwen. 
Het leven is vol mooie momenten en ook vol ongemak.
Het weg-bewegen van je gevoelens, zorgt ook voor een minder rijk en misschien wel vlak leven.
De enige manier is alle gevoelens toestaan, ook de ongemakkelijke.

Bij mij is EMDR altijd onderdeel van een traject waarin je dingen voor jezelf in het hier en nu wilt onderzoeken.
Dit betekent dat de EMDR altijd de functie heeft om de weg vrij te maken om te onderzoeken wat er nu leeft en niet om van gevoelens van ongemak af te komen. 
Omdat ik met trajecten van 5 of 10 sessies werk, is het niet bedoelt om meervoudig trauma te behandelen.

Met EMDR verandert de lading van de herinnering en hierdoor kunnen we in het hier en nu met meer helderheid kijken naar waar je tegenaan loopt.

Wat is EMDR-therapie?

EMDR (Eye movement desensitization and reprocessing) is een therapeutische behandelmethode die toegepast kan worden bij allerlei soorten klachten.

EMDR werd vroeger vooral toegepast bij mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Inmiddels is gebleken dat EMDR-therapie bij veel meer klachten effectief kan werken. Je hoeft daarvoor niet een (groot) trauma meegemaakt te hebben.

Hoe werkt het? 

Als iemand iets schokkends meemaakt, dan kunnen de hersenen dat niet altijd verwerken, zoals ze dat met andere ervaringen doen. Het moment wordt dan “bevroren in de tijd”. Het kan zijn dat als je denkt aan de gebeurtenis, dat je alle beelden weer voor je ziet en gevoelens weer voelt. Zulke herinneringen kunnen een blijvend negatief effect hebben op hoe je de wereld ziet en hoe je relateert met andere mensen.

Het lijkt erop dat EMDR een direct effect heeft op de manier waarop de hersenen informatie verwerken. Na een of meerdere EMDR-sessies wordt de normale verwerking van informatieverwerking door de hersenen weer opgestart, waardoor je niet langer de beelden en gevoelens op dezelfde manier herleeft als je aan een gebeurtenis denkt.

Hoe ziet een sessie emdr-therapie eruit? 

EMDR verloopt in een aantal fases. 
Eerst kijken we welke gebeurtenis we gaan behandelen (dit kan ook een terugkerend gevoel zijn zonder 1 concrete herinnering) en of EMDR inderdaad een passende methode is.

We maken zo concreet mogelijk wat jou hier en nu nog spanning oplevert en halen hiermee het onderwerp naar de voorgrond, naar het werkgeheugen. Ook onderzoeken we de negatieve overtuiging over jezelf als je terug kijkt naar dit beeld of dit gevoel. Wanneer de gedachte aan deze herinnering (vaak in combinatie met de negatieve overtuiging) hier en nu veel spanning geeft, kan EMDR een effectieve methode zijn.

Als hetgeen dat spanning oplevert heel concreet is gemaakt en ook hier en nu voelbaar is, ga je met je ogen de beweging van de vingers van de therapeut volgen van rechts naar links (afleidende stimulus).

We gaan je werkgeheugen overbelasten zodat er iets van spanning losgelaten moet worden. Meestal neemt de spanning eerst toe waarna het uiteindelijk meer tot rust komt en de herinnering/de gedachte/ het gevoel hier en nu geen of weinig spanning meer op roept.

Ik stel je tussendoor steeds vragen om te kijken wat er bij je gebeurt en waar we de aandacht op richten. Meestal doen we tussen de 5 en de 10 keer de afleidende stimulus. Daarna krijg je de tijd om rustig weer bij te komen en na te voelen. Soms zijn er meerdere sessies nodig om 1 onderwerp te behandelen. Dit hangt af van in hoeverre de spanning gezakt is.