Be like the lotus. Trust in the light, grow through the dirt and believe in new beginnings.

‘Hier mag ik Gewoon. Even. Zijn.’



Ons denken is er doorgaans op gericht om grip te krijgen op de werkelijkheid om ons heen. We ervaren weerstand tegen situaties die onaangenaam zijn. We zijn geneigd te denken dat we eerst ‘problemen’ moeten oplossen voordat we weer kunnen ontspannen. En als dit niet lukt, ervaren we dit vaak als falen, als iets wat er niet mag zijn.

Wat gebeurt er als we meer in het ‘nu’ leven? Als we kunnen erkennen wat we voelen en onze ervaring kunnen respecteren? Als we vanuit ruimte en ontspanning opnieuw naar de situatie kijken?

Met ervaringsgerichte coaching leer je om liefdevol te kijken naar wat jou in de weg staat om ontspanning en tevredenheid te ervaren. Vanuit aanvaarding van hoe het nu is, kan er ruimte ontstaan om de situatie op een andere manier te bekijken.

Renée

Renée

Afgelopen jaar heb ik verschillende coach sessies mogen ontvangen van Mirjam. Vanaf het begin voelde ik me al heel erg begrepen en vertrouwd....Ik heb beperkende gedachten losgelaten en geaccepteerd, daarnaast lukt het me na de sessies van Mirjam veel beter om van een afstand naar verschillende situaties te kijken en het ook te accepteren zoals het is.

Mind full of mindful:
herken je dit?

Je voelt je onrustig, je ‘zit’ veel in je hoofd en er komt geen eind aan je to-do-lijst. Je bent niet snel tevreden over je eigen handelen of hebt moeite met het aanvaarden van onaangename emoties, ervaringen en/of situaties.

Veel energie gaat naar verbeteren van de huidige situatie. Je hebt graag het gevoel van controle en wordt angstig als dit er niet is. Je ervaart regelmatig tijdtekort. Tekort aan ruimte om op adem te komen. Je voelt je soms overspoeld door alles waar je tegemoet aan wilt komen. Je wilt het zo graag ‘goed’ doen.

Ook al ben je je vaak bewust van de patronen waar je in terecht komt en dat die jou niet dienen, het lukt niet om hier uit te stappen en het te doorbreken.

Mind full: wat gebeurt er?

De reactie op potentiële dreiging

We zijn door ons limbisch systeem geconditioneerd om bij elke dreiging of signaal van fysiek ongemak ervoor te zorgen dat dit verdwijnt. Heel vaak nuttig, als je plotseling moet uitwijken in het verkeer, maar heel vaak ook onnodig. Zonder dat we het doorhebben creëren we op jonge leeftijd al een ‘schild’ met gewoontes en strategieën, zoals het veroordelen van anderen of jezelf; het aannemen van een slachtofferrol; overmatig denken en plannen; ‘kop in het zand’, die ons moet beschermen tegen onaangename sensaties en emoties.

Deze gewoontes creëren een scheiding tussen wat we laten zien en waar we ons mee identificeren versus wie we werkelijk zijn. In alle gevallen wordt er steeds weer een vecht- of vluchtreactie geactiveerd in de daadwerkelijke ervaring van het moment.

Het gevoel van ‘niet goed genoeg

Vluchten van de ervaring in het moment, heeft vaak te maken met een gevoel van onwaardig zijn, van ‘niet goed genoeg’. Dit gevoel ontstaat in het verschil tussen hoe je denkt dat je zou moeten zijn en hoe je bent/ hoe het nu is. Zolang je gevangen zit in dit gevoel, ga je op zoek naar manieren om het gevoel van onwaardig zijn te bedekken. Door bijvoorbeeld iedereen die iets van je vraagt tegemoet te willen komen en hier bevestiging te ontvangen voor jouw ‘goedheid’ of met 10 to-do-lijstjes proberen alles onder controle te houden zodat je niet kan falen.

Het niet kunnen ‘zijn’ met de sensaties en emoties van het moment, zorgt ervoor dat je moeilijk kunt ontspannen in het hier en nu en in gedachten vaak bij iets anders bent. Bij de onaangename gevoelens stil staan met een vriendelijke houding, maakt het niet minder onaangenaam, maar verandert wel onze relatie tot het gevoel waardoor het minder beklemmend of overweldigend voelt.

“Don’t fear the darkness if you can carry the light within.” – Sivananda

Hoe kan ervaringsgerichte coaching jou helpen?

Wat gebeurt er als we meer in het ‘nu’ leven? Kunnen erkennen wat we voelen en onze ervaring kunnen respecteren? Als we vanuit ruimte en ontspanning opnieuw naar de situatie kijken?

In het ‘nu’

Mindfulness traint ons om aanwezig te zijn met het aangename en onaangename van het huidige moment. Door deze training kan je de neiging om ’te vertrekken’ (door op te lossen, te vechten, te vluchten) geleidelijk leren loslaten.

Met het aandachtig en zonder oordeel aanwezig zijn in het huidige moment, ga je van een fixatie op iets van buitenaf naar de levendige ervaring in je lichaam. Alsof je naar een enge film kijkt en er helemaal in op gaat en dan beseft dat het maar een film is, je de stoel weer onder je voelt en je weer bewust wordt van je ademhaling. Er ontstaat een desidentificatie met de inhoud van wat er gebeurd. Met andere woorden: niet ‘ik ben bang’, maar ‘er is angst’. Dit is het verschil tussen het ervaren van pijn en lijden.

Zonder oordeel

Als we onze diep ingegraven gewoontes van ‘nee’ zeggen tegen onaangename sensaties leren doorbreken met een aandachtige en vriendelijke aanwezigheid, kunnen we een ruimer bewustzijn ontwikkelen van waaruit we meer ontspannen in het leven kunnen staan.

Zo oefen je steeds weer met het (terug)komen in het ‘hier en nu’. En hier leer je toe te laten en te aanvaarden wat er is van moment tot moment. Je leert liefdevol te kijken naar je eigen patronen en overtuigingen. Hier ontstaat er ruimte om vanuit een diepere intelligentie, creativiteit en zelfzorg te reageren.

”Wisdom tells me I’m nothing
Love tells me I’m everything
And between the two my life flows.”Sri Nisargadatta

Dit is wat je graag zou willen

  • Rust in je hoofd
  • Meer in het huidige moment leven
  • Meer ontspanning ervaren
  • Minder oordelen over jezelf en anderen
  • Ademruimte
  • Durven loslaten van controle
  • Zachter zijn naar jezelf
  • Meer energie
  • Kunnen aanvaarden van moeilijke situaties
  • ’s Avonds gemakkelijker in slaap vallen

Een liefdevolle houding naar jezelf creëert de ruimte die nodig is om te groeien, te accepteren en te ontspannen in elke situatie.

Hoe ziet een sessie eruit?

In de ervaringsgerichte coaching maak ik gebruik van verschillende mindfulness- en meditatietechnieken, waarbij de ervaring in het huidige moment centraal staat. We kijken samen naar wat er op dat moment in jou aanwezig is en jouw aandacht vraagt. Behalve het bespreken van de situatie, maken we ook gebruik van lichaamsgerichte oefeningen, ademhalingsoefeningen of visualitatieoefeningen.

Een veelgebruikte methode in de sessies is de RAIN-methode. RAIN staat voor Recognize, Allow, Investigate en Nurture. In deze methode begeleid ik je in verschillende stappen naar de kern van de worsteling die je ervaart en nodig ik je uit die worsteling met liefdevolle aandacht te bekijken en de neiging te weerstaan om het te veroordelen, op te willen lossen of weg te willen duwen. Naast deze methode maak ik gebruik van verschillende technieken uit de Acceptatie- en Commitment Therapie (ACT). Gaandeweg zal je leren dat alles wat nodig is om je gelukkig, vrij en ontspannen te voelen, al in jou aanwezig is.

In een telefonische of mondelinge kennismaking kan je mij vertellen wat er speelt en kunnen we overleggen of de ervaringsgerichte coaching iets voor jou is. Hierna is het mogelijk om 1 sessie of een reeks van meerdere sessies in te plannen.

Eigen ervaring

Na de geboorte van mijn zoontje Lars liep ik tegen een hoop dingen aan, wat zich uitte in ‘leeg’ voelen en gevoelens van niet goed genoeg te zijn. Lichamelijk voelde ik mij constant moe, zwaar en beklemd.

In de coaching die ik toen heb ontvangen heb ik geleerd om emoties als angst en pijn te verdragen en het niet te willen oplossen of wegduwen. Dit heeft me steeds meer vertrouwen gegeven om er zelf mee om te kunnen gaan. Ook heb ik geleerd zachter te zijn naar mezelf, minder van mezelf te verwachten, minder af te stemmen op anderen en achter mijn eigen beslissingen te kunnen staan. Dit gaf mij weer ademruimte en helderheid om beslissingen te kunnen nemen die mij terug in mijn kracht hebben gezet. Een transformerend proces waar ik alleen maar krachtiger ben uitgekomen. 

Wil je mij persoonlijk spreken om kennis te maken? Ik hoor graag van je.